Persiska mattor kommer i en stor variation av kvalitet, färger och motiv baserat på vilket område mattan har sitt ursprung. Du hittar alltifrån exklusiva ateljémattor från t.ex. Bidjar, Nain och Tabriz till rustika och charmiga nomadmattor som är handknutna i mindre byar. Alla våra persiska mattor är handgjorda med hög kvalitet och har låga priser. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller vill ha hjälp att lägga din beställning.

Abadeh

abadeh

Abadeh (sydvästra Persien)

Abadeh ligger 60.76 mil från Teheran sydväst om landet Persien/Iran 20.69 mil från Shiraz poeternas stad, och har 59042 invånare.
De i staden tillverkade mattorna s. k. Zeli Sultan”-designen:: små vaser med blommor i, upprepade rad efter rad. De få ljusa mattorna med sina röda buketter i de mörkgråa vaserna på elfenbensvit botten var tilltalande för den västerländska smaken. Den övervägande delen av produktionen hade dock en säregen färgkombination: tobaksbruna vaser och blommor på urblek gulbeige botten.
Då saknade dessa mattor färgglädje och elegans. De betingade inte heller nämnvärt efterfrågan i basarerna trots sin höga kvalitet. De dåliga avsättningsmöjligheterna fick mattvävarna att tänka om. Ghashgaistammarnas sommarläger ligger sedan urminnes tider så att säga utanför stadsportana. Mattvävare i Abadeh lånade helt enkelt delvis från Ghasgaiernas mest typiska mönster och färgkombination och knöt sina mattor därefter men på abadevis: med bomullsgarn både till varp och inslag. Det blev en lyckad korsning.
Man fick fram nomadmattornas skönhet men med större tyngd, stabilitet och slitstyrka, både ullen och färgerna är utmärkta, oftast med varma, mättade färgkombinationer.

Ardebil

ardebil

Ardebil är en av Persiens mest kända område i nordvästra delen av landet och där görs mattor än idag.

Namnet Ardebil får säkert många att tänka på den så kallade Heliga Mattan, vilken nu finns i Victoria and Albert Museum i London.

Ardebil utgör en av höjdpunkterna i persiska mattkosten och anses vara de mest berömda mattorna i värden.

Baluch

baluch

Beloucherna är ett folk som består av flera stammar. En del av dem är fortvarande nomader. De fast bosatta lever i Baluchestan sydöstra Persien en del i andra sidan av gränsen i Afghanistan och en del i Pakistan. Från sydöstra längst gränsen görs Baluchi mattor fram till nordöstra Persien. Kvalitetsmässig de skiljer sig från varandra, mattorna tillverkade i södra delen av Persien är ofta av enklare karaktär både i ull och täthet men dem har som tradition mycket varma färgkombinationer. De östra knutna kallas för Baluchi Torbati eller Baluchi Mashhad i vars basarer de saluförs. Dessa mattor är som regel av hög kvalitet. Deras sobra elegans förvånar, de är svårt att tro att ett nomadfolk kan åstadkomma så smakfulla mattor. Färgerna är sparsamt få, varmt djuprött och indigoblått i flera nyanser eventuellt med få knutar som inslag. Effekten är makalös.
Mönstret är rikt på variationer. Nästan varje familj har sitt eget. Ornamenten är strikt geometriska. Bönemattornas nischer är varken spetsiga som i turkarnas eller har runda valv som persernas utan de går i räta linjer j nittio graders vinklar. Bönemattorna har ofta livets träd med horisontala grenar. På enstaka exemplar finns även en hand med utspretade fingrar i de övre hörnen. Ornamenten är otaliga och man försöker att få dem symmetriska. Man ser ofta i bården den löpande hunden” – en mjukare variant av meanderbården. Nuförtiden förekommer även fåglar och hästar invävda i mattorna. Men de är ännu ganska sällsynta.
De äldre mattorna är avsevärt värdefullare. De är färgade med garanterat äkta växtfärger. Indigon skimrar i de vackraste midnattsblå nyanser. De brukar också ha kelimvävnader eller (gelimvävnader) på kortsidan och långsidorna konstnärligt flätade.Garnet är utmärkt, tvinnat av Mashhads, dvs. Khorassans, högglansiga fårull. Varpen och inslagstråden är likaledes av ullgarn, På senare tiden även av bomull.

Baluch eller Beluch 133+95 (persien/Iran)
Kvalite, lugg mycket finn ull- varp finn ull

KElardasht

Kelardasht var en obemärkt liten by vid kaspiska havet i norra Iran (Persien) då var det inte värt att lägga namnet på minne om man var inte mattälskare.
Bara ett fåtal, men underbara mattor, kommer därifrån! Det är sådana som låg under madonnors och påvars fötter eller hängde på dogepalatsets balkonger på renässansmålares tavlor.

Ändå kan kelardashtmattorna kvalitativt sett , vad knutantalet anbelangar, inte tävla med de s. k. stora märkena.
Det handspunna, grovfibriga ullet som används till varpen har aldrig tvinnats så tunt att det skulle kunna tillåta ett mycket hög antal knutar per kvadratmeter.
Mönstret är klassiskt: flata, eleganta oktogoner kring med hakar försedda månghörningar i olika färger och allt på ett vackert djuprött mittfält. I bårdens bredaste remsa brukar fyra spjutspetsar riktas mot varandra, i de smala banden s. k. ”tinne –ornament som liknar en krenelerad mur.
(Allt detta gäller för de något äldre mattor innan 1940 talet och äldre.)

I mitten av 1960 talet uppmuntrade några exportörer folket i byn att knuta mattor åt dem. Sedan dess dyker kelardasht mattor upp på marknaden då och då, men de tillverkas med bomulls varp vilket möjliggör att tillverka tätare mattor än dåtiden.

Garnet är färgat med växtfärger, ullet är utmärkt och har en naturlig lyster.

Lillian

lillian

Lillian är beläget bland ett halvt dussin byar i Kemeredistriktet, söder om Arak .

Trakten är befolkat av på 1600-talet tvångsför-flyttade armenier. Berömda mattvävare i dessa byar väver en unik sort matta, som är uppkallad efter den största byn (Lillian).

Mattorna känneteck-nars av en säregen röd färg och ett mönster vars like inte vävs på något annat ställe.

Medaljongen drunknar i blommor blad och sol-fjäders eller molnband-liknande ornament, Mattorna är mycket ,hållbara och förhållande-vis tunna med en silkesliknande lyster. Mattan på bilden är cirka 50 år gammal ,och i vegetabiliska färg-kombinationer.

 

Moud

moud

Moud ligger i provinsen Khorasan i östra Iran eller riktigare (Mashhad) cirka 90 mil från Teheran, För ett par sekler sedan var detta Nader shahens huvudstad, det var han som erövrade påfågelstronen som byte i New Delhi och fick sedan Topkapis dolk i gåva. Han blev dock mördad innan han fick den.

Näst efter den fascinerande kunga historien är det ullen som staden stoltar med. Det eftersöks även av andra städers mattvävare. ”Pashm-i-Mashhad” – ullen från Mashhad – höjer värdet på utsocknes mattor. Mattvävningen befinner sig därmed i en dekkansperiod ur vilken den sannolikt aldrig kan resa sig.
Färgkombinationen är varierande men oftast i bege, marinblå, röd, ljusblå, tegelröd, vinröd, klarröd, och indigo, Grön förekommer också. Motivet brukar vara tätt små mönstrat. Ull kvalitén är mycket bra.

(Observera att moud mattor importeras i olika kvalitéer därför rekommenderar vi att man måste titta och känna på mattan i nära håll, tänk på att namnet säger inte så mycket. Man måste se i vilken kvalité mattan förhåller sig i.)

 

Nain

nain

Staden Nain ligger i mellersta Iran (Persien) cirka 7,5 mil söder om staden (Isfahn) som givit namn åt mattorna från trakten med en liten men ytterst exklusiv mattillverkning. Det vävdes mycket fina tyger i staden förr och garnspinnarna blev mästare i att framställa det tunnaste garnet av den fina mycket lena ullen. Inte att undra på att knutantalet på Nain mattorna börjar vid cirka 5,00,000 knutar upptill över 1 000 000.

Knutar per kvadratmeter och vanligtvis mycket tätt och regelbundet knutna och betraktas som exempel på verkligt förnämlig iransk mattkonst. De är avsedda för kvalitetssinnade personer….. och sådana finns det gott om i Orienten. Även om mattorna kostar mycket står priset aldrig rättvis i proportion till det långa, sorgfälliga och konstnärliga arbete som ligger bakom dem.

De många miljoner knutarna på en enda matta förklarar också varför det är få exemplar som man får fram från Nain.